Dolar 37.9466 Euro 41.775 Altın 3814.163 Borsa 9581.32 Sterlin 49.9385 Brend 72.8
3 Nisan 2025 Perşembe

Trump'ın Uyarısı: Nükleer Silah Çağının Başlangıcı Mı Geliyor?

Trump'ın Uyarısı: Nükleer Silah Çağının Başlangıcı Mı Geliyor?
24 Mart 2025 Pazartesi/16:23

Financial Times’ın aktardığına göre, ABD Başkanı Donald Trump'ın yeniden göreve gelmesiyle dünya genelinde yeni bir nükleer silah çağı başlamış durumda.

Soğuk Savaş döneminde Amerika Birleşik Devletleri ile Sovyetler Birliği, en azından bir konu üzerinde uzlaşmayı başarmışlardı: Nükleer silahlanmanın tüm insanlık için zararlı olduğu konusunda hemfikirlerdi.
O dönemin Amerikan başkanı John F. Kennedy, bu rahatsız edici durum karşısında, 1960'lı yıllarda Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'nın müzakerelerini başlattı.

1970 yılında yürürlüğe giren bu anlaşma, nükleer silahsızlanmayı, Amerikan nükleer korumasının genişletilmesi ile destekleyerek, müttefiklerin nükleer silaha ihtiyaç duymadıkları fikri üzerine inşa edilmişti.

TRUMP’IN DIŞ POLİTİKASI VE ETKİLERİ
Ancak Trump’ın uluslararası ilişkilerdeki tutumu, özellikle Rusya ile olan yakın ilişkileri ve NATO ile Avrupa’ya mesafeli yaklaşımı, Berlin’den Varşova’ya, Seul’den Tokyo’ya kadar müttefik ülkeleri zorlayıcı sorularla yüz yüze getirdi.

Washington’ın müttefiklerine sağladığı nükleer koruma sona ererse durum ne olacak? Bu tür bir olasılığa nasıl hazırlık yapılabilir?

NÜKLEER SİLAH SAHİBİ ÜLKELER
Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’na göre, nükleer silaha sahip ülkeler, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi olan Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Çin, Fransa ve Birleşik Krallık ile sınırlıdır.

Bununla birlikte, anlaşmadan çekilen tek ülke Kuzey Kore’nin yanı sıra, anlaşmayı hiç imzalamamış olan İsrail, Hindistan ve Pakistan da nükleer silah geliştiren ülkeler arasında yer alıyor.

NÜKLEER SİLAH SAHİBİ ÜLKE SAYISI 25’E YÜKSELEBİLİR
Uzmanlar, Trump'ın özellikle Rusya’ya dair tutumunun, Avrupa ve Asya’daki müttefik ülkeleri kendi nükleer korumalarını inşa etmeye yönlendirdiğini belirtiyor. Financial Times'a göre, Trump’ın dış politikası nükleer silahlara sahip devletlerin sayısını 25’e kadar artırabilir.

NÜKLEER SEÇENEKLERİN GÜNDEMDE OLDUĞU ÜLKELER
Nükleer seçenekleri değerlendiren ülkeler arasında şu an için Almanya, Polonya, Güney Kore ve Japonya öne çıkıyor. Almanya, nükleer silahları Fransa ve Birleşik Krallık ile paylaşma fikrini masaya yatırıyor.

Polonya, kendi topraklarında Amerikan nükleer savaş başlıklarına ev sahipliği yapma niyetinde.

Japonya ve Güney Kore ise nükleer silahları, Çin ve Kuzey Kore karşısında caydırıcı bir unsur olarak kullanmayı planlıyor.

© TV Son Dakika