Küçük bir bebekle yolculuğa çıkmak, başta ebeveynlerin gözünü korkutsa da, planlı ve düzenli hareket edildikten sonra, aslında oldukça keyifli bir hal alacaktır. Seyahat nasıl ve ne zaman yapılacak?
• Bebekli seyahat için gerekenler
• Yaz ayında yapılacak olan seyahat
• Kış ayında yapılacak olan seyahat
• Seyahat sırasında bebeği eğlendirmek
Tüm bu detaylar bebeklerin seyahat sırasında daha rahat etmelerini ve eğlenmelerini sağlayacaktır.
Mümkünse bebek için ayrı bir valiz hazırlanması işleri daha da kolaylaştıracaktır. Bir hafta veya daha uzun süre evden uzakta kalınacaksa, bez, ıslak mendil, bebek şampuanı, bebek sabunu, banyo havlusu, banyo kesesi, bebek yağı, pudra, bebeğin sevdiği birkaç oyuncak, mama, biberon, tırnak makası, tarak, çok fazla yer kaplamayacak ve taşıması kolay bir bebek battaniyesi, özellikle alttan çıtçıtlı giysiler önemlidir.
Yaz aylarındaki seyahatlerde genellikle sıcağın etkisiyle araç klimaları tercih edilir ancak, bu klimalardan bebeği korumak şarttır. Mümkünse düşük devirde çalıştırılmalı, anne ve bebek hem can güvenliği, hem de kurallar açısından, muhakkak arka koltuğu tercih edilmelidir.
Bebeği, varsa araç koltuğu kullanarak seyahati sırasında, klimaya arkası gelecek şekilde oturtulmalı. Annesinin kucağında seyahat ediyorsa, yine klimanın tam karşısına gelmeyecek şekilde taşınmalıdır. Arada bir klima kapatılmalı, araç camları bebeği rahatsız etmeyecek şekilde açılarak, hava sirkülâsyonu sağlanmalıdır.
Yolcu otobüsü, uçak, tren gibi vasıtalar tercih edildiyse, yine bebeği klimadan korumalı, gerekirse görevlilerden yardım istenmelidir. Bebek için hazırlanan valiz ebeveynlerin yanında bulunmalı, ihtiyaç dâhilinde kolayca ulaşılmalıdır. Yaz aylarında bebeklerde çok daha sık görülen, pişik, kızarıklık gibi cilt problemlerinin, seyahat esnasında bebeği rahatsız etmemesi için, yolculuk öncesi bir çocuk hekimine başvurup yardım almak çok faydalı olacaktır.
Ebeveynler, seyahat için kış ayını tercih ettiyse, bebeğin, olası bir üşütme durumuna karşı muhakkak önlem almalı, kalın giysiler, şapka, atkı, battaniye ile bebek soğuktan korunmalıdır. Yine seyahat önerisi çocuk hekiminden ailenin yanında bulunması gereken ilaçlar hakkında bilgi alınmalı, seyahat çantasında mutlaka bir ateş ölçme cihazı bulundurulmalıdır.
Araç içerisinde iken, kalorifer açık olacağından, bebeğin üzerindeki kalın giysiler çıkarılmalı, ortama uygun giysilerle seyahate devam edilmelidir. Ortam sıcaklığının bebeği üşütmeyecek ve terletmeyecek ısıda olması gerekmektedir. Bebeğin dışarıda üşütmemesi için mutlaka, araçtan inmeden kısa bir önce, bebeğe kalın giysilerinin giydirilmesi gerekir.
Minik bir bebekle seyahat yapılıyor ve gereken önlemler alındı. Ancak seyahatin ebeveynler açısından kolay geçmesi için bebeğin keyfinin yerinde olması şart. Bezinin temiz, karnının tok olduğundan emin olduktan sonra, bebek için hazırlan valize konulan oyuncaklar onu eğlendirecektir. Ebeveynler, bebeğin sevdiği eğlenceli şarkıları ona söyleyerek eğlendirebilir.
Bebekler için hazırlanmış olan kitaplar da bir diğer tercih olabilir. Bunlar, bebeğin uykusunun gelmesini de kolaylaştıracağı için yolculuk öncesi tedarikli bir şekilde yola çıkmak, bebeğin ve ebeveynlerin, rahat bir yolculuk geçirmelerini sağlayacaktır.