Herkesin evinde bir tane bile olsa bitkisi vardır. Kimi zaman sağlık amaçlı da olsa alıp baktığınız, hatta konuşmak için bile olsa evinizin en güzel yerine koyduğunuz bitkileriniz ya da çiçekleriniz vardır. Cildinizin güzelliği için hatta ve hatta kimi zaman küçük yaralarımıza iyi geldiğine inanıp aldığınız aloa veralar, her ne kadar dikenli olsa da güzel enerjiler saçan kaktüsler, muhteşem görüntüleriyle adeta evlerinizin dekorasyonlarına çok büyük katkısı olan sukulentler, orkideler, menekşeler ve daha niceleri.
Peki onlara gerektikleri özeni gösterip bakımlarını düzgün bir şekilde yapıyor musunuz? Çiçekleriniz ve bitkilerinizin bakımı hakkında bilmeniz gereken her şeyi bu yazıda bulabilirsiniz.
En önemli olan adımlardan biri tabi ki de saksı tercihiniz. Sahip olduğunuz bitkiniz ya da çiçeğinizin kökleri çok derine inmeyen bir türdeyse çok büyük veya derin bir saksı tercih etmemelisiniz. Aksi takdirde çiçeğiniz yeterince gelişemez ve büyüyemez. Ya da kökleri büyük ve uzun bitkileriniz, çiçekleriniz varsa küçük saksılar tercih etmemelisiniz. Saks seçimi kadar saksının değiştirilme süresi de önemlidir.
Bu da çiçeğinizin ya da bitkinizin gelişme sürecine göre değişkenlik gösteren en önemli adımlardan birisidir. İlk adımda küçük köklü olan bitkinizi ufak bir saksıya diktikten sonra gelişimine bağlı olarak köklerine zarar vermeden ve toprağını da değiştirerek daha büyük bir saksıya dikmelisiniz.
Peki sulama adımı nasıl olmalıdır? Yeterince sulayıp sulamadığınızdan nasıl emin olursunuz? Bu kısımda da sulama ile ilgili yapmanız gereken basit ve anlaşılır adımları bulabilirsiniz. İlk olarak saksıya diktiğiniz bitkinizin ya da çiçeğinizin can suyunu vermelisiniz.
Peki can suyu nedir? Ne kadar önemlidir? Can suyu, bitkinizi ya da çiçeğinizi saksıya diktikten sonra vermeniz gereken ilk suyudur ve buna can suyu denir.
Can suyu denmesindeki amaç ise, köklerin ve toprağın ilk aldığı suyla daha da sağlıklı ve güçlü olmasıdır. İlk sulamada da çok fazla olmamak şartıyla saksınızın boyutuna ve toprağınızın miktarına göre yapabilirsiniz. Daha sonrasında ise toprağınızı parmağınızla kontrol ederek kuruluk derecesine göre sulama yapabilirsiniz.
Dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise her çiçeğin ya da bitkinin türüne göre sulanma sıklıkları değişkenlik gösterir. Örneğin kaktüsler yapıları gereği kurak topraklarda yetiştiklerinden dolayı ayda 1 ya da 2 kez sulanmalıdır. Aksi takdirde bitkiniz çürüyebilir. Menekşeler veya orkideler ise 4 ila 7 günde 1 kez olmak şartıyla sulanmalıdır.
En önemli adımlardan bir diğeri ise çiçeklerinizin yerleri. Çiçeklerin bulundukları yeri sevmeleri ve alışmaları gerek. Karanlıkta ve serin yerlerde tutmamalısınız. Sulamanızı ne kadar düzenli yaparsanız yapın, özensizce yerleştirdiğiniz bitkileriniz konumlarına alışamadıkları sürece çürüyebilirler. Mümkün olduğunda güzel ışık alan bir köşede tutmanız önemlidir. Bu ufak tüyolarla çiçeklerinizin ömrünü daha da uzatıp onların daha sağlıklı büyümelerine yardımcı olabilirsiniz.