Dolar’ı ve Euro’yu bilen adam olarak bilinen YENİÇAĞ Gazetesi ekonomi yazarı Remzi Özdemir, Merkez Bankası’nın 2 puanlık faiz yükseltmesinin sonuçları ve gelecekteki etkileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Özdemir, Merkez Bankası’nın attığı adımın başarılı olduğunu ancak Türkiye’nin ne kadar süre daha yüksek faiz verebileceği konusunda ciddi soru işaretlerinin olduğunu belirti.
YENİÇAĞ Gazetesi ekonomi yazarı Remzi Özdemir’in ekonomi gündemi hakkında flaş açıklamaları şu şekilde:
Piyasa normal şartlarda kendini 100 baz puanlık bir artışa hazırlamış iken, Merkez Bankası tam tersini yaparak 200 baz puanlık bir artışa giderek faizleri yüzde 19’a çekti.
Merkez Bankası’nın sert ve beklenti dışı faiz artışındaki nedenlerden biri Çarşamba günü Anayasa Mahkemesi’nde açılan HDP’nin kapatılması davası oldu. Çünkü bu karar açıklandıktan hemen sonra dolarda yükseliş yaşanmıştı. 7.600 liraya kadar yükselen dolar, bugün her ne kadar faiz beklentisi ile düşse de yükseliş için en önemli nedenlerden biri olabilirdi. Merkez Bankası bu faiz artışı ile birlikte HDP’nin kapatılması davasının Türk Lirası üzerinde yaratacağı olumsuzluğu şimdiden bertaraf etti.
Amerikan 10 yıllık tahvillerinde yükseliş sürüyor. Merkez Bankası analistleri bu tahvillerin faizinin önümüzdeki günlerde ABD’de oluşacak enflasyonla birlikte 2 puana kadar yükseleceğini ön gördüler ve bunun Türk Lirası üzerindeki kırılganlık yaratmasını önlemek için TL’ye destek verdi.
Merkez Bankası’nın kasasında halen 120 milyar doların üzerinde bir kayıp var ve rezervler 40 milyar dolar üzerinde ekside. Merkez Bankası’nın öncelikle bu eksi rezervi yerine koyması gerekiyor. Bunu ancak Türk Lirası’na yüksek faiz vererek yapabilir. Bu faiz oranı ile 150 milyar doları bulan yurtiçi yerleşiklerin elindeki döviz rezervini bozdurmayı planlıyor.
Merkez Bankası’nın bu hamlesi şimdilik başarılı görünüyor. Yüksek faiz karşısında dövizin daha fazla yükseliş şansı yok. Ancak sorun şu: Türkiye nereye kadar bu kadar yüksek faizi verebilecek? Bu uzun süreli bir sürdürülebilir bir politika değil ve bu nedenle döviz bir süre sonra yeniden yükseliş trendine girecektir. Çünkü ekonomi yönetimi tarafından şu ana kadar yapısal sorunların çözümü için ciddi bir adım atılmadı.
Kaynak : Yeniçağ