Fazla mesai yapılması ancak işçinin onayı ile mümkün olacağı hükmü bulunuyor. Bu uygulamadan kimse haberdar değil. Bir işletme tüm personellerinden fazla mesai için onay alsa bile günlük 11 saatlik çalışma süresini aşamaz.
İş Kanununa tabi bir işyerinde haftalık çalışma süresi 45 saati aşması durumunda burada fazla çalışma yapılıyor anlamına geliyor.
Haftalık çalışma saatlerinin 4857 sayılı iş kanununa göre 45 saat olduğu biliniyor. İş yeri de onayınız dışındaysa fazla mesai yaptıramaz. Bu konuyla ilgili emsal yargı kararları olduğundan her işveren yılda bir defa tüm personellerinden ‘Fazla Mesai Onay Formu’ almak zorundadır.
Fazla mesai onay formu imzalamış iseniz ve mesai ücretleriniz yasal olarak ödeniyor ise haklı nedenle iş akdinizi fesih edemezsiniz. Ancak günlük 11 saati aşan mesai sürelerinde durum farklılık gösterir. Bir işletme tüm personellerinden fazla mesai için onay alsa bile günlük 11 saatlik çalışma süresini aşamaz.
Bu sürelerin aşılması durumunda işçi tarafından haklı nedenle fesih sebebi doğar. Ancak konuyla ilgili olarak iş akdinizi hemen sonlandıramazsınız, işyerinize günlük 11 saati aşan sürece mesai yapılmasının 4857 sayılı iş kanununa aykırı olduğunu ve bu süreleri aşan durumlarda hizmet vermeyeceğinizi noterden ihtar yoluyla bildirmeniz gerekecektir.
Eğer konu ile ilgili işyerlerinin baskısı sürerse noter aracılığı ile günlük fazla mesai saatinin aşılması sebebi ile iş akdinizi haklı nedenle fesih ettiğinizi bildirir bir yazı göndererek sonlandırmanız gerekir. 15 gün içinde tüm yasal haklarınızın 15 gün içinde ödenmesini talep edebilirsiniz. Bir de bu konuyla ilgili Alo 170i arayabilirsiniz
Fazla Mesai halinde ödenecek ücretin belirlenmesinde kanun koyucu bir sınır belirlemiştir. Eğer işyerinde toplu sözleşme yapıldıysa ödemeler toplu iş sözleşmesi uyarınca ödenmelidir.
Fazla mesai yapılması ancak işçinin onayı ile mümkün olacağı hükmü getirildi.