Konya, bugün saat 14.44'te meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki bir depremle sarsıldı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, depremin merkezi Kulu ilçesi olarak tespit edildi. Sarsıntının 11.6 kilometre derinlikte gerçekleştiği bilgisi verildi.
PROF. DR. BEKTAŞ'TAN ÇARPICI DEĞERLENDİRME: MARAŞ DEPREMİNİN ETKİLERİ
Ünlü deprem uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş, sosyal medya aracılığıyla Konya'daki depremin sebeplerine dair açıklamalarda bulundu. Bektaş, meydana gelen depremin sağ yönlü Tuz Gölü fay sisteminde geliştiğini ifade etti.
Bektaş'ın açıklamaları şöyle:
"4,2 KULU-KONYA DEPREMİ Sağ yönlü Tuz Gölü fay sisteminde meydana gelmiştir. 2023, 2024 ve 2025 yıllarında artan sismik aktivite, Maraş depreminin yalnızca KAF ve DAF gibi plaka sınırındaki faylarda değil, plaka içindeki faylarda da gerilim artışına neden olduğunu göstermektedir."
LEVHA İÇİ FAYLARA DİKKAT!
4,2 KULU-KONYA DEPREMİ
Sağ yönlü Tuz Gölü fay sisteminde gerçekleşmiştir.
2023, 2024 ve 2025 yıllarında yaşanan sismik aktivite artışları, Maraş depreminin sadece KAF ve DAF gibi levha sınırındaki fayları değil, aynı zamanda levha içindeki diğer küçük fayları da etkileyebileceğini göstermektedir. pic.twitter.com/L1uZlwPA80
Prof. Dr. Bektaş'ın açıklamaları, 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerin, sadece Doğu Anadolu Fay Hattı (DAF) ve Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF) gibi büyük fay hatlarını değil, aynı zamanda levha içindeki daha küçük fayları da etkilediğini ortaya koyuyor. Bu durum, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde deprem riski seviyesinin yükseldiği anlamına gelebilir.
TUZ GÖLÜ FAY SİSTEMİ HAREKETLİ Mİ?
Tuz Gölü fay sistemi, Türkiye'nin iç bölgesinde bulunan ve aktif olarak bilinen bir fay zonudur. Daha önce bu fay sistemi üzerinde çeşitli büyüklüklerde depremler meydana gelmiştir. Prof. Dr. Bektaş'ın açıklamaları, bu fay sisteminin hâlâ hareketli olduğunu ve vatandaşların dikkatli olmaları gerektiğini ortaya koymaktadır.