20 Ocak 2022 18:51 Güncelleme : 20 Ocak 2022 18:53

Karadenizlilerin Kahvaltıda Dahi Hayır Diyemeyeceği Bir Tarif! Hamsili Pilav Nasıl Yapılır?

Karadenizlilerin Kahvaltıda Dahi Hayır Diyemeyeceği Bir Tarif! Hamsili Pilav Nasıl Yapılır?

Hamsili pilav Karadeniz Bölgesi’nin en güzel yöresel yemeklerinden biridir. Hamsili Pilav. Hamsili pilav gerek lezzeti gerek protein ve karbonhidratı bir araya getiren eşsiz lezzeti ile önerilen yiyeceklerin başında gelir.

Hamsili pilav, balık sevmeyen çocukların da rahatlıkla yiyebileceği yemeklerin başında gelir. Balığın içerdiği fosfor, omega3, A, D ve B1 ile B3 vitaminleri, zekayla birlikte bağışıklık sistemini olumlu yönde etkiler.

Pilavı sevmeyen çocuk neredeyse yok gibidir. Balığın pilavla birleşmiş hali olan hamsili pilav, 7’den 70’e herkese hitap edecek yemeklerimizdendir. Orta ve Doğu Karadeniz’de avlanma mevsimi başladıktan sonra sıklıkla yapılan hamsili pilav hem bütçe dostu hem de son derece yarayışlıdır. Bağışıklık sistemi için de en yararlı balıkların arasında yer alan hamsi, yörelere göre farklı şekillerde yapılır.

Hamsili Pilavın Malzemeleri

Hamsili pilav, farklı porsiyon sayılarına göre değişen miktarlarda yapılabilir. Dört ile beş kişilik bir aile için önerilen miktarlar şu şekildedir:

1 kilogram hamsi
2 orta boy soğan
1’er yemek kaşığı dolmalık fıstık ile kuş üzümü
1 su bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı nane, karabiber
Arzuya göre tuz ve biraz şeker
Soğanları kavurmak için biraz sıvıyağ
Hamsi zamanında yapılacak bu yemek diğer zamanlara göre çok daha lezzetli olacaktır. Hamsinin yağlandığı ve bol olduğu zamanların takip edilmesi önerilir. İri taneli hamsiler çok daha kolay ayıklanır ve tepsiye dizilimi daha rahat olur.

Hamsili Pilavın Malzemeleri

Hamsili Pilavın Yapılışı

Hamsiler ayıklandıktan sonra güzelce birkaç su yıkanır. Ardından tuzlu su içerisinde bırakılır. Diğer tarafta pilav tenceresinde soğanlar, kuş üzümü, fıstıklar güzelce kavrulur. Yıkanmış ve sıcak su içerisinde bekletilmiş pirinçler üzerine katılır. Bir miktar kavrulduktan sonra üzerine su eklenir. Baharatlar, tuz ve şeker de eklendikten sonra pişirilir.

Burada önemli olan husus, pilavın tam olarak pişmemesidir. Tam suyunu çekmeden pilavın altı kapatılmalıdır. Daha sonra uygun büyüklükte bir fırın kabına altına ayıklanmış ve mısır ununa bulanmış hamsiler dizilir. Üzerine pilav serilir. Daha sonra pilavın üzeri kapatılacak şekilde hamsilerle dizildikten sonra, 200 derecelik fırında yarım saat kadar pişirilir.

Etiketler

Yeme İçme  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış