17 Aralık 2020 11:10 Güncelleme : 17 Aralık 2020 11:13

Karakalem Resim Çalışması Nasıl Yapılır?

Karakalem Resim Çalışması Nasıl Yapılır?

Karakalem resim çalışmasında dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan bir kaçı da materyal seçimlerinin doğru yapılmasıdır. Kağıt, kalem, silgi vb. materyallerin doğru seçimi ile karakalem resim çalışmalarının daha doğru ve güzel olması yüksektir.

Karakalem resim çalışmasında dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan bir kaçı da materyal seçimlerinin doğru yapılmasıdır. Kağıt, kalem, silgi vb. materyallerin doğru seçimi ile karakalem resim çalışmalarının daha doğru ve güzel olması yüksektir. Materyal seçiminde dikkat edilmesi gerekenler; yapılacak olan karakalem resmin dokulu olması isteniyorsa 200-250 gr dokulu kâğıtlar tercih edilmelidir. Tercihe göre dokusuz kağıtta kullanılabilmektedir.


Karakalem resim çalışması yaparken daha ergonomik bir çalışma sağlayabilmek için duralit kullanılmalıdır. Tercihe göre ekstra olarak şövale de kullanılabilmektedir. Kullanılabilecek kalemler de ise 2B, 3B tercih edilebilir. Kalem için Stabilo, lyra, kohinoor, derwent markaları, kağıt için ise canson, van Gogh, schoeller gibi markalar tercih edilebilir.

Çizgiler Nasıl Kullanılmalı

Karakalem resim çalışması yapılırken öğrenilmesi gereken ilk şey kalemin nasıl tutulması gerektiği ve çizginin nasıl atılması gerektiğidir. Çizginin ve tonlamanın karakteri karakalem resim çalışması yapan kişiyi yansıtmaktadır. Bu nedenle karakalem resim çalışması yaparken çizgilerin rahat ve serbest olması gerekmektedir.

Bunun için resim çalışmasına başlamadan önce el, çizgi ve tonlama egzersizleri yapılabilir. Karakalem çalışmasına başlamadan önce elin alıştırılması birçok rahatlık ve kolaylık sağlayacaktır. Çizilecek olan imge, görsel, natürmort, figür vb. bir ürünse karşılıklı birebir çiziliyorsa oran-orantı ve ölçülere dikkat etmek için kalem ele alınır, tek göz kapatılır, kol nesneye doğru dirsek kırmadan uzatılarak nesnenin bir kısmından uzunluk ölçüsü belirlenir ve alınan ölçüye göre en-boy olarak kaç ölçü olduğu hesaplanır.

Taslak Gerekli midir?

Nesnenin oran orantısı hesaplandıktan sonra kağıt üzerinde alt, üst ve yan kısımlardan eşit mesafe bırakılır. Çizilen karakalem resim havada uçuyor gibi durmaması için üst kısma göre alt kısımda daha az boşluk bırakılmalıdır. Mesafeler bırakıldıktan sonra alınan ölçü oran-orantı dâhilinde kağıda aktarılmalıdır. Karakalem resim çalışması için kağıda aktarım yapılırken taslak alınmalı çizgiler hafif ve serbest olmalıdır.

Karakalem Resim Çalışmasına Başlandıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Karakalem resim çalışması tamamlandıktan sonra lokal yani genel bir tonlama atılmalıdır. Üst üste atılan tonlamalar ile koyulaştırma yapılmalıdır. Bir anda koyu tonlama atmak doğru değildir. Hatalı çizgi ve tonlamalarda hamur silgi çizgileri temizlemeyi yeterince kolaylaştıracaktır.

Karakalem resim yaparken tonlamaya başlandıktan sonra el, kağıt ve karakalem resim çalışmasının kirlenmemesi için kağıt havlu gibi kullanılabilecek bir materyal tercih edilmelidir. Karakalem tonlama yapılırken çizgisel tonlamalara da dikkat edilmelidir.

Karakalem Resim Çalışmasında Kullanılabilecek Materyaller

Karakalem resim çalışması için gerekenler


• Kağıt
• 2B, 3B, 4B, 5B, 6B, H, HB kalem vb..
• Duralit
• Şövale
• Silgi
• Hamur silgi
• Toz temizleyici fırça
• Füzen
• Maket bıçağı


Bunların yanında kıskaç, koruyucu sprey, kağıt havlu da kullanılır.

Karakalem Resim Çalışmasının Püf Noktaları

• Karakalem resim çalışması yaparken çizgi ve tonlama yapan kişiyi yansıtır. Bu nedenle kalemi doğru tutuşu bilmek ve doğru çizgiler atmak resim çalışmasının daha doğru olmasını sağlayacaktır.
• Kalemi tutarken el olabildiğince kağıttan uzak kalmalıdır ki resim yapılan yüzey ve el kirlenmemeli, karakalem resim çalışması dağılmamalıdır.
• Kısa çizgiler çizilirken parmaktan destek alınır, büyük çizgiler atarken bilekten destek alınır, daha büyük çizgiler için ise dirsek ve tüm koldan destek alınmalıdır.
• Karakalem resim çalışması tamamlandıktan sonra tonların dağılmaması için koruyucu spreyler kullanılmalıdır.

Etiketler

Hobi   Eğitim   Manşet  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış