18 Aralık 2020 11:22 Güncelleme : 18 Aralık 2020 11:10

Neden Yemek Yeriz Sorusu Ve COVİD-19’un Yemek Yeme Alışkanlıkları Üzerindeki Etkisi

Neden Yemek Yeriz Sorusu Ve COVİD-19’un Yemek Yeme Alışkanlıkları Üzerindeki Etkisi

Yemek yemek insanlar için zaruri bir ihtiyaçtır, bir eylemi gerçekleştirmek için enerjiye ihtiyaç duyarız ve bu enerjiyi de elde etmek için de vücut gıdaya ihtiyaç duyar.

Yemek yemek insanlar için zaruri bir ihtiyaçtır, bir eylemi gerçekleştirmek için enerjiye ihtiyaç duyarız ve bu enerjiyi de elde etmek için de vücut gıdaya ihtiyaç duyar. Son zamanlarda dünyayı etkisi altına alan covid-19 virüsü ile bu zaruri ihtiyaç duygusal açlığa daha hızlı evrilmiş durumda. Gün içinde alışkanlık ve koşuşturmalarımız gereği yemek yemeyi enerji gereksiniminden dolayı gerçekleştirirken artık sıkıldığımız ve uğraşlarımız duvarlarla çevrili hale geldiği için daha fazla yemek yeme ihtiyacı hissediyoruz; hayatımızdaki boşlukları yemekle doldurmaya çalışıyoruz.

Yemeğe Psikolojimiz Mi Fizyolojimiz Mİ İhtiyaç Duyar?

Neden yemek yeriz sorusunun cevabı duygusal ve bedensel olarak değişebilir. Son zamanlarda covid-19 virüsü etkisi ile insanlar mutfaklarına daha fazla zaman ayırır hale geldiler, ev yapımı ekmekler; makarnalar ve türlü gıda maddeleri insanlara keyifli vakit geçirme olanağı sağlasa da bunları yememek güçlü irade isteyen bir durum haline gelmiştir. Bu durumda hareket alanımız daraldığından kalori açığı ve enerji ihtiyacı oluşturamadığımız için de yemek yeme alışkanlıklarımız psikolojik bir ihtiyaç, kendini oyalama rutini olarak yeniden şekillenmeye başlamıştır.


Son zamanlarda daha sık olmakla birlikte; duygularla başa çıkmak için yemek kullanılıyor. Yemek yemek kolay ama geçici bir duygusal yardım kutusu olabilir çoğu zaman. Ancak yemeğin yarattığı iyi duygular genellikle kısa sürelidir ve sonuçta kilo aldırdığı için üzüntü, mutsuzluk, stres, kaygı, pişmanlık gibi daha fazla olumsuz duyguların hissedilmesine sebep olur. Mutsuzluk daha da katlanarak artar.


Önemli olan, fizyolojik açlıkla psikolojik açlığı ayırt edebilmektir. Fizyolojik açlık, mide tarafından beyne yemek yeme zamanı olduğuna dair sinyal gönderildiği zaman hissedilir. Belirtilerinden bazıları; midede kazınma hissi, gurultu ve hafif baş dönmesidir.

Psikolojik açlıkta ise, bu işaretlerden hiçbirisi yoktur. Duyguları beslemek için yemek yenildiği zaman, yenilenler bir teselli aracı olarak kullanılır. Dolayısıyla böyle durumlarda kişi “teselli yemekleri”ne yönelir. Bu yemekler genellikle sağlıklı yemekler değillerdir. Daha çok, yağ ve şeker oranı yüksek; fast food tarzında yemekler tercih edilir.

Psikolojik Yemek Yeme Alışkanlıkları ile Başa Çıkma Yöntemleri

Evimizde yapılan yemekleri daha sağlıklı hale getirerek, atıştırmalıkların daha sağlıklı yöntemlerini deneyerek yemek yeme alışkanlıklarımızı da iyiye çevirmemiz mümkün olabilmektedir. Yediğimiz oranda hareket edebilir, sporu hayatımızın bir köşesine yerleştirerek kalori açığı yaratabiliriz. Bu dönemde yemek yeme alışkanlıklarımız üzerine sorabileceğimiz en güzel soru ne yediğimizin yanında bunu ne kadar yediğimiz olmalıdır. Sağlıklı bir bedeni ancak sağlıklı bir psikoloji ile elde edebiliriz. Evimizde sağlıklı yemekler pişirebilir, yemeğin yanında ruhumuza iyi gelecek uğraşlar edinebiliriz.  

Etiketler

Bilim   Manşet  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış