19 Aralık 2020 13:22 Güncelleme : 19 Aralık 2020 13:24

Otomobilde Güvenli Sürüş İpuçları

Otomobilde Güvenli Sürüş İpuçları

Belki usta şoför, belki de henüz acemi bir şoförsünüz. Ancak burada ayrım yapılmadan araç kullanan her insanın bilmesi gereken sürüş ipuçları yer alıyor.

Belki usta şoför, belki de henüz acemi bir şoförsünüz. Ancak burada ayrım yapılmadan araç kullanan her insanın bilmesi gereken sürüş ipuçları yer alıyor. Sürüş ipuçları hayati anlamda önem arz ediyor. Kendimizin ne kadar iyi bir şoför olduğundan emin olsak bile, trafikte etrafımızda bulunan insanların nasıl bir sürücü olduklarını asla bilemeyiz. Bu nedenle güvenli sürüş için var olan ipuçlarının öğrenilmesi, zaman zaman unutmamak adına tekrar edilmesi ve uygulanması sizi çok daha iyi bir sürücü yapacaktır. Bu ipuçlarını sıralamadan önce ilk ve en önemli ipucu emniyet kemeri takmaktır.

Hız Limitleri

Şehir içi yollarda ya da otoyollarda belirtilen hız sınırı limitlerini aşmamak, güvenli sürüşün en önemli noktasıdır. Trafik nedeniyle şehir içi yollarda hız yapılamasa da, otoyollarda daha az seyreden trafik nedeniyle hız konusunda dikkat konusu azalmaktadır. Trafiğe uyum sağlayarak aracınızı sürmeli, duruma göre yavaşlatmalı ya da hızlanmalısınız. Ancak akan bir otoyol trafiğinde asla aniden durulmamalıdır, aracınızın hâkimiyetini kaybedebilirsiniz. Acil bir durum var ise belirlenen emniyet şeridine geçerek, orada duraklayabilirsiniz. Hava durumuna göre (yağışlı, rüzgârlı, karlı) hızınızı ayarlamalı, kendinizi ve diğer sürücüleri riske atmamalısınız.

Şerit Değişikliği

Şerit değiştirme, özellikle otoyollarda özen ve dikkat gerektiren bir manevradır. Şerit değiştirirken hıza dikkat edilmelidir. Üç şeritli bir yolda en solda bulunan şerit, sollama şeridi olarak görev yapar. Şerit değişikliği yapmanız gerekirse, uygun tarafa sinyal vererek, aranızda gerekli mesafeyi ve hızı ölçerek kontrollü bir şekilde geçiş yapmanız gerekir.

Araçlar Arası Sürüş Mesafesi

Sürücü kurslarında öğrenilen bu bilginin çoğu zaman uygulanmadığını, trafiğe çıktığımızda ne yazık ki fark ediyoruz. Takip mesafesi denilen bu bilgi, önümüzde bulunan araçlarla aramızdaki güvenli mesafeyi ifade eder. Yani önümüzde bulunan bir aracın ani bir nedenle fren yapması durumunda, çarpışmayı önlemek amacıyla bize yardımcı olur. Bu durumu anlamanın en iyi yolu 3 saniye kuralıdır. Kendinize bir köprü ya da tabela belirleyin. Önünüzdeki araç geçtikten sonra belirlediğiniz referans noktasına 3 saniye'de ulaşıyor iseniz takip mesafeniz doğrudur.

Sollama Yapılması

Yapılan yanlış sollama hataları nedeniyle birçok kazaya sebebiyet veriliyor. Bu nedenle otoyollarda sollama yapılacak yolda önce arkadan gelen araçlar kontrol edilmeli, daha sonra hız kontrol edilmeli ve uygun bir şekilde araç şerit değiştirilmelidir. Sollama yapıldıktan sonra eski şeride aniden dönülmemeli, gerekli mesafe tamamlandıktan sonra eski şeride geçiş yapılmalıdır. Tek yönlü yollarda ise çok daha fazla dikkatli olmak gerekmektedir. Öncelikle karşıdan gelen araçları kontrol etmeli ve daha sonra yola çıkılmalıdır. En hızlı sürede şeride geçiş yapılmalıdır. Anlık bir tereddüt kazaya sebebiyet verebilir.

Uygun Sinyal Verilmesi

Trafikte etrafınızda bulunan araçlar kadar, sizin de hareketleriniz diğer sürücüler için önem arz eder. Bu nedenle yapacağınız şerit değişikliği, yavaşlama, fren ya da diğer hareketlerde mutlaka uygun sinyali vermeyi unutmamalısınız. 

Etiketler

Otomobil   Manşet  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış