Avrupa'dan ABD'ye Bir Uyarı: Gümrük Tarifesi İçin Acil Çağrı!
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Financial Times'a verdiği mülakatta, ABD'nin seçilmiş Başkanı Donald Trump'ın, Çin ve diğer ülkelerden ithal edilen mal ve hizmetlere yönelik gümrük vergisi getirme planını ele aldı.
Lagarde, Trump'ın tarifelerin kapsamı ve uygulama temelinin belirsiz olduğuna dikkat çekerek, "Bu konuda netleşmek için oldukça ilginç bir durum var. Eğer geniş ve ayırt etmeyen tarifeler uygulanırsa, belirli sonuçlar meydana gelir. Ancak selectif ve hedefe yönelik tarifeler farklı sonuçlar doğurur." şeklinde konuştu.
Lagarde, Avrupa Birliği'ne (AB) yönelik olası gümrük tarifelerinde yüzde 10 ile 20 arasında değişen büyük bir fark bulunduğunu vurgulayarak, "Bence bu durumu Trump'ın sık sık benimseyip, müzakere sürecini şekillendirdiği yaklaşımını yansıtıyor. Bir aralık belirlemeniz, istişareye açık olduğunuz anlamına gelir." dedi.
Lagarde, Avrupa Komisyonu'nun bu durumla ilgili hazırlık yaptığını belirterek, "ABD'den belirli ürünleri tedarik etmeyi önererek bu konuda nasıl işbirliği yapabileceğimizi görmek üzere toplantılara katılmayı isteyebiliriz. Hiç kimsenin kazanmaması muhtemel bir misilleme sürecinin yürütülmesinden daha iyi bir senaryo gibi görünüyor." şeklinde ifade etti.
Muhtemel bir ticaret savaşının sadece ABD ve AB ekonomilerine değil, tüm dünyaya olumsuz etkide bulunacağını belirten Lagarde, "Avrupa, ABD'den daha fazla sıvılaştırılmış doğal gaz almaya yönelik planlar yapabilir. Ayrıca, Avrupa'da üretemediğimiz savunma ürünleri kategorisi de mevcut." diye konuştu.
Lagarde, ABD'nin Çin'e yönelik olası tarifelerinin global ekonomide bölünme ve belirsizlik tehlikesini artırma potansiyeli taşıdığını belirtti ve şu ifadeleri kullandı:
"Bu ayrışmanın yeni gelen ABD hükümetinin niyetini yansıttığı anlaşılıyor. Buradaki temel soru, bu ayrışmanın nasıl gerçekleşeceğidir; düzenli mi yoksa düzensiz mi? Açık bir şekilde, Avrupa Komisyonu risklerin azaltılmasını hedeflemekte arzusunu ifade etti ve ABD Hazine Bakanlığı da mevcut yönetimi altında riskten kaçınma üzerine yoğunlaştı. Ancak, Çin'den ithal ürünlere yönelik yüzde 60 gümrük vergisi uygulaması gibi bir açıklama pek de riskten kurtuluş olarak değerlendirilemez.”
Lagarde, Trump için daha önce dile getirdiği "Avrupa için bir tehdit" ifadesinin ise "öngörülü bir değerlendirme" olduğunu belirtti.
Son 30 yılda ABD ve Avrupa ekonomileri arasındaki açılan farkı da gündeme getiren Lagarde, "Evet, bu fark son 30 yıl içerisinde büyüdü. Yani, 30 yıllık bir kriz sürecindeyiz diyebilirsiniz, fakat bence durum böyle değil. İlk bilişim devriminin dönüştürücü etkisini kaybettik. 1990'larda ABD bu değişime ayak uydurdu ve belirli alanlarda rekabet gücümüzü yitirdiğimiz gerçeği var." ifadelerini kullandı.